Saturday, March 28, 2009

:: food ::

~Nasi Dagang~


Nasi Dagang adalah sejenis makanan tradisional yang sangat terkenal di Terengganu. Masakan ini dibuat dengan memasak nasi biasa dan nasi yang berkanji bersama-sama dan kemudian dimasukkan juga santan di dalamnya. Nasi Dagang di makan dengan lauk khusus yang yang dipanggil gulai ikan dan acar timun. Nasi Dagang sering disediakan oleh masyarakat Terengganu semasa kenduri ataupun ketika sambutan Hari Raya. Menu Nasi Dagang boleh didapati di kebanyakan restoran di sekitar Negeri Terengganu.

~keropok Lekor~
Secara umumnya terdpat 2 jenis Keropok iaitu yang berbentuk 'tube' ataupun silinder yang dipanggil Keropok Lekor dan yang berbentuk seperti kerepek yang di panggil keropok Keping (sliced keropok). Negeri Terengganu sangat sinonim dengan Kerpok Lekor yang banyak dijual di Kampung Losong Kuala Terengganu. Kebanyakan pelancong yang datang Terengganu akan ke Kampung Losong untuk mendapatkan Keropok Lekor yang dijual oleh masyarakat tempatan di situ.
Keropok Lekor diperbuat daripada ikan, tepung dan jga bahan-bahan lain. Keropok Lekor boleh dimakan dua cara samada direbus ataupun yang di goreng. Sekiranya anda tidak gemarkan yang terlalu berbau ikan, adalah lebih baik sekiranya anda memilih Keropok Lekor yang digoreng kerana Keropok Lekor rebus lebih berbau ikan terutamanya apabila sudah sejuk. Namun begitu, sesetengah orang gemarkan Keropok Lekor rebus kerana tidak berminyak.
Keropok Keping juga diperbuat daripada daripada keropok yang berbentuk tiub dan kemudian dipotong kepada bentuk kepingan yang nipis. Kemudian keropok tersebut aka dijemur di bawah matahari supaya boleh di simpan lama. Keropok ini perlu digoreng terlebih dahulu sebelum dimakan. Keropok Keping juga sedap dimakan bersendirian ataupun bersama-sama sos cili.

~sata~

Sata juga merupakan antara makanan tradisional yang terkenal di Terengganu. Sata adalah sejenis makanan yang berasaskan isi ikan laut yang digaulkan bersama dengan rempah, di bungkus di dalam daun pisang dan kemudian di panggang di atas dapur arang kayu. Sata adalah manis dan mempunyai bau aroma bungkusan daun pisang yang membuatkan ianya sangat sedap untuk dimakan.

~Laksam~


Laksam juga merupakan salah satu makanan yang sangat digemari oleh masyarakat Terengganu. Ia adalah sejenis makanan yang ringkas dan diperbuat daripada tepung gandum dan tepung beras, dan kemudian doh nya akan distim. Kuahnya yang berwarna putih pula diperbuat daripada isi ikan yang direbus, puri dan dicampurkan bersama-sama dengan santan kelapa. Laksam juga dimakan bersama sedikit ulam dan juga sedikit sambal.

2 comments:

  1. emm,terliur...lama xrasa ns dagang. Mekasih atas perkongsian ni...

    ReplyDelete
  2. utk nasi dagang- ada beras nasi dagang :) + pulut :)

    ReplyDelete